logotype

Belépés

REGISTER

*
*
*
*
*
Fields marked with an asterisk (*) are required.
extra_gallery
extra_contact
extra_news

 

2008. és 2013. év legjobb tréningszállodája

Sous Vide
A Sous Vide (ejtsd: szu vid, magyarul vákuum alatt) egy professzionális főzési metódus, amely oxigénmentes környezetben, pontos hőmérséklet-ellenőrzés mellett csökkenti az oxidációt és megnöveli a fogyaszthatóságot a baktériumok szaporodásának megakadályozása által. Az eredmény egy tökéletes állagú, ízű és minőségű végtermék.

A molekuláris konyha és a Sous Vide történelme:

Azt már mi is tudjuk nagyszüleinktől, hogy a jó ételek elkészítésének titka a lassú, takaréklángon történő sütés-főzés. Ez nem újkori találmány, már évszázadokkal ezelőtt különböző népcsoportok világszerte, egymástól függetlenül eredményesen használták. Hogy miért is jobb a lassú főzés, azzal nem foglalkozott senki, eltekintve néhány elkötelezett fizikustól és kémikustól, pl Jean Anthelme Brillat- Savarin, aki Az ízek élettana címmel az 1800-as években foglalta össze ennek előnyeit.
Szerinte „a jó konyhafőnöknek tisztelnie kell a természet örök törvényeit, ezen kívül mesterien kell bánnia a tűzzel” - azaz a tökéletes étel a hőmérsékleten múlik.
sv01A Sous Vide kifejezésről megint a francia konyha juthatna eszünkbe, de mint sok mindenben, a Sous Vide alapjainak megteremtésében is nagy szerepet játszott egy magyar fizikus, Kürti Miklós munkássága, akit sokan az első molekuláris asztronómusként tartanak számon. Ő rendezte meg Hervé This kollegájával az első Molekuláris és Fizikai Gasztronómiai Konferenciát, mivel vallotta, hogy a kémiát és a fizikát nem lehet elkülöníteni a konyhától.

Ez alapján megalkotta a tökéletes 3 perces tojás elméletét. Sokan aposztrofálják magukat úgy: „én csak tojást tudok főzni” - ezek az emberek nem is tudják, mennyire túlértékelik ezzel a kijelentéssel gasztronómiai képességeiket. Hiszen Kürti szerint a tökéletes 3 perces lágy tojást 65 °Con és 1 óráig kell főzni. Ez az a hőmérséklet ugyanis, amelyen a tojásfehérje már megszilárdul, a sárgája azonban még folyós marad, és ez az az időintervallum, amely alatt a tojás külső és belső hőmérséklete pontosan eléri a 65 °C-t. 64,5 °C-on kicsapódnak a tojásfehérjében lévő fehérjék, a sárgájában található  fehérjék azonban csak 65 °C fölött, ezért tanácsos 64 és 65 °C között, és semmiképp nem 65 °C fölött hőkezelni a tojást. Ugyanez igaz a libamájra, sertéssültre, marhapecsenyére, kacsamellre, zöldségekre vagy épp a lekvárra: mindegyiknek megvan a maga elkészítési hőmérséklete, módja és hőkezelési ideje, amely 1 és 120 óra között változhat. A Sous Vide technológia kidolgozása sv02Georges Pralus nevéhez fűződik, köszönhetően a 70-es évek technikai fejlődésének (műanyagzacskó és vákuum). Ezek a felfedezések,  eredmények, ötvözve a 70-es 80-as évek technológiájával adták meg a lehetőséget arra, hogy a Sous Vide forradalmasíthassa a gasztronómiát. A Sous Vide technológiát mai pozíciójába Bruno Goussault, a Cuisine Solution vezető tudósa emelte.  A Sous Vide alkalmazása A Sous Vide alkalmazása nagyon egyszerű, gyakorlatilag bármilyen ételt Sous Vide-olhatunk. Ehhez két eszközre van szükség. Az egyik a vákuumozó, amely majdnem teljesen oxigén- és légmentes teret hoz létre az alapanyagok körül. Ennek előnye, hogy megakadályozza az oxidációt, így nem történik jelentősebb elszíneződés, illetve meggátolja az aerob baktériumok szaporodását. További előny, hogy vákuumban, azaz légüres térben a víz forráspontja 100 °C-ról 20 °C-ra csökken.

sv03A másik eszköz a temperáló termosztát, amely tizedfok pontossággal hőkezeli a terméket, a pontos hőkezelés pedig a Sous Vide technológia lelke. A hőmérséklet jelentősége abban áll, hogy a különböző fehérjék különböző hőmérsékleten csapódnak ki, a hőkezelésnek tehát figyelembe kell vennie az anaerob baktériumok elpusztításának hőmérséklet- és időigényét a fehérjekicsapódás megelőzésével.  A hőkezelés után a Sous Vide-olt termék maghőmérsékletét gyors (sokkoló) hűtéssel 3 °C alá kell csökkenteni (Cook & Chill), melynek eredményeképpen a terméket legalább 21, legfeljebb 40 napig tárolhatjuk minőségromlás nélkül. Utószennyeződés kizárva, mivel a termék a  elhasználásig légmentesen zárt csomagban kerül raktározásra. Amennyiben -18 °C-ra fagyasztjuk a terméket, az eltarthatósági idő akár 18 hónapra emelhető.
Felhasználás előtt 60 °C-os temperáló fürdőben felmelegítjük a terméket, a hőmérséklet pontosságát maghőmérővel ellenőrizzük, ezután elkészítjük (grill, serpenyő, szalamander, fritu) és tálaljuk az telt.
sv04
A Sous Vide előnyei A Sous Vide alapja és lényege, hogy minden terméket a saját biológiai és kémiai összetevőinek függvényében hőkezelünk, azaz függően a nyersanyagok összetételétől, legyen az marha, hal vagy zöldség, mindent külön hőmérsékleten kezelünk, ezáltal az optimális eredményt tudjuk elérni, lényegesen kevesebb sejtszerkezeti roncsolással.
Nem egy konyhaművészeti megoldásról van tehát elsősorban szó, hanem tudományról: míg alig 50 évvel ezelőtt még az ételek sütési hőmérsékletét sem ismertük, addig ma már az ételeket részecskéikre tudjuk bontani, köszönhetően a kémiának és a fizikának.

Tehát Sous Vide-olás után a termék majdnem ugyanolyan színű és állagú marad, mint a kezelés előtt volt. A hőkezeléssel pedig biztosítjuk a termék mikrobiológiai biztonságát, termékre specifikusan, figyelembe véve a hő és az idő viszonyát.
sv05
A gazdasági előnyökre vetítve a Sous Vide technológiával felszerelt konyha létesítése közel feleannyi költséget emészt fel, mint a tradicionális a’ la carte konyha, az üzemeltetése során pedig úgyszintén közel 50%-os megtakarítás érhető el.
A Sous Vide és az élelmiszer-biztonság Természetesen a főzés folyamán fontos szerepe van a biztonságnak, maradjunk a tojás példájánál. Kürti Miklós kísérletekkel bizonyította, hogy 60 fok fölötti hőkezeléssel az előzetesen beoltott tojás szalmonella-mentessé válik. A Sous Vide technológiához tartozó biztonsági hőkezelési zónahatárokat Georges Pralus alkotta meg.

A Sous Vide mögötti tudomány abban áll, hogy ismerjük az adott nyersanyagra vonatkozó eljárási folyamatokat, idő- és hőmérséklet-arányokat, amelyek alkalmazásával otimális íz, szín és textúra érhető el úgy, hogy a baktériumok minden vegetatív formáját elpusztítjuk, a légmentes térben pedig az utófertőződés elméletileg lehetetlen.
sv06
forrás: http://culinartist.blog.hu/2008/03/07/mi_az_a_sous_vide